EÚ zjednoduší právny rámec pre kontrolu agropotravinárskeho reťazca

06.05.2013 Celý región

Brusel (TASR) - Európska komisia (EK) prijala dnes dlhopripravovaný balík právnych opatrení, aby sa posilnila kontrola dodržiavania zdravotníckych a bezpečnostných noriem v celom agropotravinárskom reťazci.
Tento prístup povedie k zníženiu 70 jednotlivých právnych aktov na päť predpisov.
Navrhnutý balík opatrení zabezpečí modernejší a jednoduchší prístup k ochrane zdravia zameraný na riziká a poskytne efektívnejšie kontrolné nástroje na zaistenie účinnejšieho uplatňovania predpisov, ktorými sa riadi fungovanie potravinového reťazca.
Balík je odpoveďou na požiadavku zjednodušenia právnych predpisov a lepšej regulácie, čím sa zníži administratívne zaťaženie podnikateľských subjektov a zjednoduší sa regulačné prostredie. Osobitná pozornosť sa venuje vplyvu tejto legislatívy na malé a stredné podniky a na mikropodniky, ktoré sú oslobodené od uplatňovania finančne a administratívne najnáročnejších prvkov v právnych predpisoch.
"Agropotravinársky priemysel je druhé najväčšie hospodárske odvetvie v EÚ, zamestnáva viac ako 48 miliónov ľudí a ročne vyprodukuje hodnotu vo výške 750 miliárd eur. V Európe platia najprísnejšie normy potravinovej bezpečnosti na svete. V súvislosti so škandálom týkajúcim sa konského mäsa sa však ukázalo, že existuje priestor na zlepšenie, hoci nedošlo k ohrozeniu zdravia," skonštatoval komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.
Podľa jeho slov balík reforiem prichádza vo vhodný čas, keďže je dôkazom toho, že systém dokáže reagovať na problémy, pričom zahŕňa aj niekoľko získaných poznatkov z minulosti. V kocke však ide o to, že cieľom balíka sú modernejšie predpisy v prospech bezpečnejších potravín.
Legislatíva EÚ týkajúca sa potravinového reťazca v súčasnosti zahŕňa takmer 70 jednotlivých právnych aktov. Dnes prijatý balík reforiem zníži tento počet na päť predpisov, pričom sa zníži aj administratívna náročnosť spojená s procesmi a postupmi, ktoré musia dodržiavať poľnohospodári, chovatelia a podnikateľské subjekty v potravinárstve (výrobcovia, spracovatelia a distribútori), aby mohli ľahšie vykonávať svoje remeslo.
Jednoduchšie predpisy založené na vedeckých poznatkoch a posúdení rizík prinesú podnikateľským subjektom zníženie administratívneho zaťaženia, účinnejšie procesy a opatrenia na financovanie a posilnenie kontroly a odstráneniu chorôb zvierat a rastlinných škodcov. Spotrebiteľom to prinesie bezpečnejšie výrobky a efektívnejší a transparentnejší systém kontroly v rámci potravinového reťazca.
 

Vyberte región